Startup
Tools

Hier kan je een overzicht vinden van presentaties, publicaties, handige tools, documenten.. die je kunnen helpen en inspireren om van je idee een succesvolle onderneming te maken.

Ontdek wat we voor jou kunnen doen

TinEye

Het overkwam je wellicht wel een keer: je zoekt een leuke afbeelding om bij jouw blogpost of presentatie te plaatsen. Je vindt echter niet die ene afbeelding met de juiste afmetingen die mooi genoeg is om bij jouw tekst te plaatsen. TinEye helpt je verder.

Deze Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Opera en Firefox plug-in zoekt voor jou over heel het web alle versies die er van één afbeelding bestaan. Dat wil zeggen dat als die ene mooie foto die te klein is om bij jouw artikel te plaatsen een grotere variant op een andere plek heeft, TinEye die voor jou zoekt.

Let we zeker op gebruiksrechten wanneer je een afbeelding via Google gebruikt. Enkel foto’s die op websites als Twitter of Facebook staan zijn voor hergebruik vatbaar. Verder zijn er specifieke websites waar je naar rechtenvrije afbeeldingen kunt zoeken, zoals Flickr en Unsplash.

Je kunt TinEye gratis aan jouw Google Chrome, Opera, Safari, Internet Explorer of Firefox-browser toevoegen.

Codecademy

Codecademy helpt je in korte, overzichtelijke stappen op weg met de basis van programmeren. Je kunt op het gratis online platform aan de slag met onder andere HTML, JavaScript en Python. Iedere cursus valt in een gegeven aantal uren af te ronden en bouwt gradueel op in moeilijkheid.

Het grootste voordeel aan Codecademy is dat je in een interactieve online omgeving specifieke taken leert uitvoeren met één of meerdere  programmeertalen tegelijk. Je kunt bijvoorbeeld echt een website leren maken, in de plaats van eerst HTML aan te leren en vervolgens CSS.

Codecademy is ideaal voor de beginnende ondernemer die op een innovatief software-idee broedt, maar de technische kennis mist om wat zaken te testen. Je leert jezelf gratis coderen en kunt meteen beginnen werken aan een prototype van jouw project.

Wil je Codecademy een keer aan de tand voelen? Dat kan gratis op de officiële website van de service. Wil je meer uit de tool halen, dan kun je voor een abonnementsprijs van twintig dollar per maand voordelen als uitgewerkte leerplannen en persoonlijke adviseurs raadplegen.

Hemingway

Hemingway analyseert de leesbaarheid van jouw teksten en wijst je op aanpasbare zaken. De editor bekijkt jouw teksten op uiteenlopende manieren. De tool deelt mogelijke aanpassingen op in een reeks specifieke categorieën. Denk bijvoorbeeld aan overbodige woorden en te lange zinnen. Je kunt zowel voor Engels- als Nederlandstalige teksten in Hemingway terecht.

De applicatie kun je gratis via iedere browser gebruiken. Er is ook een desktop-versie waarmee je ook offline teksten kunt analyseren. Die uitgave kost je zo een twintig euro. Er zijn ook enkele opmaakopties, maar die blijven in verhouding beperkt.

Test Hemingway vandaag gratis op de officiële website. Jouw eigen blogberichten, nieuwsbrieven of website krijgen zo een duwtje in de rug.

Wunderlist

To-do’s, iedere ondernemer heeft ermee te maken. Hoe meer taken je op jouw bord hebt, hoe gemakkelijker je ze ook weer kunt vergeten. Gelukkig helpen tools als Wunderlist je snel en overzichtelijk taken op te lijsten.

In Wunderlist kun je verschillende groepen aanmaken om alle uiteenlopende taken te categoriseren. Zo kunnen bijvoorbeeld verschillende teams op één bord alle openstaande to-do’s toevoegen. Die uiteenlopende borden bundel je dan weer gemakkelijk in mappen, zodat je specifieke projecten, bepaalde teams of zelfs werk-gerelateerde zaken en persoonlijke taken gescheiden kunt houden.

Per individuele taak krijg je ook steeds een uitgebreide reeks opties. Zo kun je taken toewijzen aan specifieke personen, een deadline instellen en ervoor zorgen dat je tijdig herinnerd wordt aan bepaalde to-do’s. Aangezien bepaalde taken niet altijd even eenvoudig zijn om in één woord of zin te vatten, kun je zelfs sub-taken toevoegen die je ook apart kunt afvinken voor je de uiteindelijke to-do afvinkt.

Dankzij een gratis desktop-applicatie en Android en iOS-app, kun je deze tool overal, wanneer je maar wilt gebruiken. Of het nu gaat over het opstellen van een boodschappenlijst, tot het managen van jouw sales-taken, Wunderlist helpt je graag een handje.

Je kunt Wunderlist ongelimiteerd gratis testen. Wil je meer uit de tool halen, dan kun je ook steeds opteren voor het Pro of Business-pakket.

Adobe Spark

Anno 2017 is het al lang niet meer enkel aan professionals weggelegd om een visueel aantrekkelijke afbeelding of video te maken. Tools zoals Canva en deze Adobe Spark bieden je een gratis en hapklaar alternatief voor ingewikkelde software als Adobe Photoshop of Final Cut Pro. Zonder dezelfde diepgang te bieden als die twee laatste, kun je met Spark snel en toegankelijk een video, afbeelding of zelfs thematische webpagina in elkaar flansen zonder enige verregaande design- of programmeerkennis.

Aan de hand van een browser applicatie en een iOS-app kun je met Spark visuals maken voor bijvoorbeeld jouw social media. Om het snel en gemakkelijk te maken voor jou, biedt deze tool enkele pre-made thema’s die alle tekst en zelf opgeladen afbeeldingen en videofragmenten bij elkaar laten passen.

Zin om jouw bedrijf online een aangename visuele stijl mee te geven zonder er teveel centen aan te hangen? Test Adobe Spark gratis en ontdek of de tool te bieden heeft wat jij zoekt.

Casey Neistat

Casey Neistat is om het zacht uit te drukken een uniek persoon met die beruchte golden touch waarmee je alle creaties boeiend maakt. Hij maakte al ver voor het ontstaan van YouTube naam op uiteenlopende internetfora met één van de eerste virale video’s ooit gemaakt. Hij uitte in die video kritiek op Apple’s toenmalige iPod-batterijen. Intussen heeft de man negentien virale video’s op zijn naam staan, staat hij bekend als de meest populaire vlogger ooit en verkocht hij zijn startup Beme voor 25 miljoen dollar aan het Amerikaanse netwerk CNN.

Van een man als Casey Neistat kun je dus veel leren. Zeker wanneer je ontdekt dat hij amper 35 jaar oud is en zich een weg baande van bordenwasser in landelijk Amerika tot gerenommeerd filmproducent in grootstad New York. Vorig jaar bracht hij een einde aan één van de grootste en populairste projecten in zijn leven: dagelijkse vlogs. In die dagelijkse video’s daagde de man zichzelf uit telkens weer creatief uit de hoek te komen en probeert hij de interessantste aspecten van zijn leven in beeld te brengen. Aan het einde van dat project kwam er een sleur in zijn producties, vertelt hij zelf, maar dat neemt niet weg dat hij 490 boeiende video’s produceerde gedurende anderhalf jaar.

Veel van die filmpjes hebben ook een educatieve meerwaarde. Het interessante aan zulke video’s is dat Neistat vanuit een persoonlijk standpunt raad geeft. Hij doet ook wat hij doet vanuit een eigen passie, met een sterke focus op waarom hij doet wat hij doet. Een filosofie waar we bij THINK With People sterk in geloven en die we ook steeds aan de ondernemers die ons pad kruisen meegeven.

Ken je Casey Neistat nog niet? Dan heb je een rijke collectie knap gefilmde video’s ter beschikking om je te laten inspireren en motiveren.

Zapier

Misschien ken je alvast If This Then That (IFTTT), of je hoorde al een keer over een gelijkaardig programma dat verschillende tools en apps met elkaar laat samenwerken. Zapier doet exact dat, tot op een verregaand niveau.

Om het in technische termen uit te drukken: Zapier is een tool die API’s maakt. Dat wil zeggen dat het een brug bouwt tussen verschillende software die in eerste opzicht niets met elkaar te maken hebben.

Zapier geniet uiteenlopende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch op Facebook posten van een recent gestuurde tweet, of het standaard opslaan van jouw Discover Weekly Spotify playlist in een Google spreadsheet.

Het fijne aan Zapier voor ondernemers is dat je de tool kunt toepassen op uiteenlopende andere tools die we de voorbije jaren alvast aanraadden. Zo kun je het programma gebruiken om verschillende toepassingen te linken met Slack, en bepaalde inkomende mails te laten oplijsten in een Trello-bord.

De voornaamste reden waarom je Zapier zou gebruiken in de plaats van bijvoorbeeld If This Than That, is dat het programma je verdere personalisatie en toepassingsmogelijkheden biedt. Denk bijvoorbeeld aan linken leggen tussen verschillende programma’s die verder gaan dan één stap (dus bijvoorbeeld twee programma’s op één actie laten reageren, in de plaats van één).

Je kunt Zapier gratis gebruiken tot op vijf verschillende ‘zaps’ toe. Wil je meer bruggen bouwen tussen verschillende toepassingen in jouw onderneming, dan kost de tool je minstens 20 dollar per maand.

Google Inbox

Mensen die Google’s mailservice gebruiken, kennen allicht de gebruikelijke Gmail-inbox wel. Ondanks dat de Amerikaanse internetreus veel tijd en moeite investeerde in het zo overzichtelijk en toegankelijk mogelijk maken van die toepassing, blijft zo een mailbox vaak een hoopje. Uit het idee om jouw mailservice een effectieve meerwaarde mee te geven, ontwikkelde het bedrijf daarom Inbox: een alternatief voor het gebruikelijke mailprogramma.

Google Inbox gaat slimmer om met de e-mails in jouw postvak, de manier waarop jij mails schrijft en de bijlagen van jouw elektronische post. De interface van het programma -ondanks dat het bij aanvang eerder onoverzichtelijk en vol aanvoelt- categoriseert mails in groepen zoals reclame, social media, facturen en tickets. Daarbovenop bundelt het programma de inkomende mails per dag, zodat je steeds snel ziet welke berichten je vandaag ontving. Daarnaast wordt archiveren een pak gemakkelijker, waardoor je afgehandelde of irrelevante e-mails gemakkelijker opbergt.

Dankzij Inbox krijg je meer structuur tussen jouw mails en kun je sneller reageren op berichten aan de hand van op maat gegenereerde standaard antwoorden. Je inbox linkt ook gemakkelijk met andere Google services, waardoor je snel afspraken inplant en handige notificaties kunt ontvangen over reizen of meetings die je eerder plande.

Followerwonk

Als jouw bedrijf veel baat heeft bij een uitgebreid Twitter-netwerk, of je wil persoonlijk meer een influencer-rol vervullen op het medium, dan is deze tool iets voor jou. Followerwonk laat je snel en gemakkelijk naar relevante profielen zoeken aan de hand van enkele zoektermen. Door middel van de profiel bio van uiteenlopende influencers weet jij dan wie te volgen en wie niet. Daarnaast laat deze tool je toe jouw eigen profiel te vergelijken met die van andere gelijkaardige users. Zo zie je wie zij volgen, wie relevant is voor jouw netwerk en waar hun volging zich over uitspreidt.

Dankzij Followerwonk ontdek je wie je het beste volgt en met welke tweets je het beste interageert. Uiteindelijk zullen een reeks influencers jouw profiel ook op beginnen merken en jouw profiel ook beginnen volgen. Om je vooruitgang grondig op te volgen, biedt deze tool de nodige analytics om te zien hoeveel followers je bij krijgt en verliest.

Instagress

Steeds actief op zoek gaan naar de relevante personen op Instagram én daar dan nog eens mee engagen ook; voor iemand die een bedrijf wil uitbouwen kan dat een overbodig, tijdrovend proces zijn. Toch is het vaak interessant om jouw bedrijf op dit platform in de kijker te houden. Instagress helpt je zo tijdsefficiënt mogelijk followers te vinden en geregeld te commenten.

Het idee voor deze tool groeide uit de vraag of social media teams, die miljoenen followers garanderen voor celebrities en grote bedrijven, vervangen kunnen worden door een kostenefficiënt alternatief. Instagress gedraagt zich in jouw naam als een Instagram-gebruiker. De tool plaatst reacties en liket foto’s. Je stelt een doelgroep in die je wilt bereiken, kiest welke taken Instagress voor jou moet uitvoeren en legt uiteindelijk nieuwe contacten.

De tool kost je maandelijks zo een tien dollar. Wie wil kan kortere trajecten van drie dagen of tien dagen laten lopen. Welk pakket juist relevant is voor jouw onderneming, hangt af van de tijd die je zelf nog op het sociale medium wil spenderen en hoe relevant de applicatie is voor jouw bedrijf.

 

Business Model Forecast

Op zich is Business Model Forecast niets meer dan een uitgebreide Excel sheet waarin jij de verwachte informatie aan moet vullen. Toch kan dit gratis hulpmiddel je bijstaan in het opmaken van een eerste financieel plan. Via de website van deze tool geniet je de nodige uitleg en voorbeelden om het, op het eerste zicht ingewikkelde, document in te vullen.

Remi Berthier ontwikkelde de tool om de vele start-ups die hij tijdens zijn loopbaan ondersteunde bij te staan. Zelf omschrijft de man zich als angel investor met een hart voor high-tech en IT start-ups. Vanuit die positie krijgt hij vaak te maken met uiteenlopende financiële plannen die op verschillende vlakken tekort komen.

 

Freedcamp

In Freedcamp kun je jouw taken tot in de puntjes organiseren met uiteenlopende plug-ins op maat van jouw noden. De tool staat je toe projecten met specifieke taken in de vorm van to-do’s op te stellen. Hoe je die rangschikt, ligt ook in jouw handen met de mogelijkheid een post-it-systeem te hanteren, of eerder een klassieke checklist.

Freedcamp is ook ideaal om in jouw team te integreren. Je kan specifieke groepen aanmaken die je deelt met je teamleden. Taken wijs je in een handomdraai toe aan specifieke collega’s. Ook heb je de mogelijkheid om taken een uiteenlopende prioriteit-tag mee te geven, alsook een specifieke deadline.

De tool biedt veel mogelijkheden zonder enige meerkost. Verkies je de premium-optie, dan kun je deze tool ook gebruiken voor timemanagement en het verwerken van invoices. Op die manier bundelt Freedcamp de mogelijkheden van andere tools zoals Harvest en Trello onder één dak.

Hootsuite

Met Hootsuite manage je uiterst gemakkelijk jouw sociale media in een ruim dashboard. Je kan posts handmatig in een agenda inplannen of automatisch die content op het volgens Hootsuite meest toegankelijke tijdstip delen. De kracht van Hootsuite stopt daar echter niet bij. Eens jouw post online staat, trackt de tool interacties en resultaten voor jou. Aan de hand daarvan kan jij de inhoud van wat je deelt aanpassen. Ook zal Hootsuite zijn automatische scheduler afstellen op de tijdstippen die voor jou het meeste bereik opleveren.

Als je onze Tool van de Week-posts een beetje op de voet volgt, dan herken je de features van deze tool misschien. Eerder vertelden we je namelijk al over Buffer; een programma dat ongeveer hetzelfde doet. Of je eerder voor Hootsuite of voor Buffer moet kiezen, hangt uiteindelijk van jouw smaak af. Buffer staat garant voor een overzichtelijk dashboard, terwijl je bij Hootsuite dan weer veel informatie tegelijk op je scherm kan toveren.

Leuk aan Hootsuite is dat je ook add-ons kan kopen op maat van jouw noden. Zo kan je ook media als YouTube of Soundcloud toevoegen aan de lijst kanalen waarop je content kan delen.

 

Medium

Medium ontsprong uit de hersenspinsels van Twitter-co-founder Evan Williams die genoeg had van alle populariteit-gedreven online content. Wanneer een artikel of post gefeatured raakt op een nieuwswebsite of sociaal platform, wil dat meestal zeggen dat het artikel in kwestie de meeste clicks binnenhaalde. Medium biedt het weerwoord met uitsluitend kwalitatieve content.

Doordat jouw tekst enkel in bereik stijgt wanneer mensen hem recommenden via de toegewezen knop daarvoor, kan dit kanaal ook voor jouw onderneming een meerwaarde bieden. Stel dat je een tekst op Medium plaatst over een trending onderwerp in jouw sector en die haalt heel wat recommendations binnen, dan bewijs je meteen jouw relevantie en overtuig je meteen ook potentiële klanten van jouw kennis.

Momenteel stoot dit online platform in België nog op enkele problemen. Er zijn nog relatief weinig gebruikers hier, waardoor de kans op succes voornamelijk aanwezig blijft wanneer je Engelstalige teksten post. Ook zal je jouw teksten zoveel mogelijk moeten delen op relevante fora en op andere online kanalen om jouw doelgroep zo goed mogelijk te bereiken.

Desondanks blijft Medium een interessante tool om jouw kennis en ervaring tentoon te stellen. Blog je alvast op jouw eigen website? Overweeg om die blogs ook op dit kanaal te plaatsen. Je krijgt bezoekers misschien niet meteen naar jouw eigen webstek, maar je krijgt wel de uitgelezen kans jouw relevantie te tonen aan jouw doelpubliek.

 

Feedly

Feedly is op papier “gewoon” een RSS reader, die de websites die je volgt in de gaten houdt en de meest recente artikels of updates met je deelt. Kort gezegd biedt het dus een overzicht van de ontwikkelingen op websites die jij interessant vindt.

Feedly doet echter een pak meer dan de doorsnee RSS reader. In een overzichtelijke opmaak herken je snel de meest relevante artikels, zie je wat het meeste gelezen wordt en welke informatie het interessantste bleek voor personen met dezelfde interesses. Feedly geeft je ook steeds suggesties gebaseerd op de websites die jou zouden kunnen boeien.

Voor een ondernemer kan Feedly interessant zijn om alle informatie over jouw doelgroep en sector te bundelen. Je kan de tool ook gebruiken om steeds de meest interessante onderwerpen voor jouw blog en social media te vinden. Doordat je verschillende websites in uiteenlopende categorieën kan opdelen, overhoud je steeds gemakkelijk het overzicht. Ontbreekt het je vaak aan inspiratie om iets relevants te schrijven? Raadpleeg dagelijks voor je aan het werk gaat jouw Feedly-feed en sla de beste artikels op. Zo heb je steeds een serie onderwerpen om met jouw doelgroep te delen.

 

Assistant.to

Assistant.to zorgt ervoor dat je met enkele muisklikken de meest interessante momenten voor een meeting doorspeelt naar alle betrokken partijen. Je installeert de tool als een handige plug-in voor GMail (de Outlook-versie is nog in ontwikkeling) en klikt in het opstellen van een mail gewoon op het icoon van de assistent. Via die tool kan je rechtstreeks in je agenda alle beschikbare tijdstippen aanklikken en de mail verzenden. Het enige dat de andere betrokken personen nog rest is aanklikken op welk moment zij beschikbaar zijn. Eens er een moment gevonden is, slaat de tool dat automatisch in je agenda op.

Je nieuwe mailassistent is volledig gratis,  dus een kijkje nemen kan geen kwaad. Als je geen fan bent van de tool, gooi je hem net zo gemakkelijk weer uit je GMail-account.

 

MailChimp

E-mails zijn al lang niet meer een effectief medium om een grote doelgroep aan te spreken, laat staan te overtuigen van je product. Gelukkig zijn ze nog steeds relevant wanneer het aankomt op het onderhouden van klantenrelaties en het opvolgen van kwalitatieve leads. MailChimp helpt je kleine en grote mailings te coördineren, mails overzichtelijk op te stellen en campagnes op te volgen. MailChimp laat je verschillende groepen opstellen en verschillende lay-outs opslaan voor een zekere consistentie in je campagnes.

E-mail marketing kreeg de laatste jaren een nieuw gezicht dat zich meer focust op het leveren van kwalitatieve content in je elektronische post. MailChimp lijkt daarvoor aanvaard als de beste tool op de markt momenteel. Door de zachte prijs (van een gratis model tot enkele tientallen euro’s per maand) is de tool handig voor zowel startende, groeiende als volwaardig operationele bedrijven.

 

Gary Vaynerchuck

De luidruchtige stijl waarop Gary Vaynerchuk zijn wijsheden aan de man brengt, is voor veel mensen zonder twijfel een acquired taste. De New Yorkse ondernemer met Wit-Russische roots steekt zijn eigen succes niet onder stoelen of banken en schreeuwt zijn kennis over alle daken. Gary Vee loves to hustle en dat zal je geweten hebben.

Gelukkig kunnen we Vaynerchuk dankbaar zijn dat hij zo te koop loopt met zijn kennis. De tips die hij tijdens keynotes, dagelijkse vlogs en vele interviews meegeeft, zijn zonder twijfel relevant. Als één van de pioniers in e-commerce wist hij de kleine drankenhandel van zijn ouders tot een miljoenenbedrijf uit te bouwen. Elf jaar later lanceert hij een tweede topbedrijf VaynerMedia, waarin hij strategische support in digitale marketing biedt aan grote ondernemingen als PepsiCo en General Electric. Ook kan je hem bij de vroege investeerders in jonge topbedrijven als Facebook, Twitter en Instagram rekenen. Een goed beeld van zijn investeringen krijg je onder andere op AngelList, al staan daar niet alle bedrijven op vermeld.

De kracht van Gary Vee ligt vooral in zijn analytisch vermogen. De ondernemer handelt zeer snel en anticipeert situaties op buikgevoel. Zo vertelt hij zelf dat hij een beduidend hoger EQ dan IQ heeft, wat hem genoeg emotionele vaardigheid geeft om succesvol te handelen op voorgevoel.

Bij momenten loopt de mondige ondernemer wat ver voor op zijn generatiegenoten. Zo vertelde hij dit jaar nog tijdens een keynote dat hij Google AdWords helemaal afzweert en zich volop focust op Facebook Ads doordat hij daar een groter bereik mee haalt. Dat terwijl veel grote bedrijven zich nog maar pas durven wagen aan het adverteren via Google.

Gary Vaynerchuk vind je gemakkelijk online via zijn eigen YouTube-kanaal, een reeks uitgebreide boeken en veel keynotes. Een YouTube search of zelfs gewoon een snelle Google zoekopdracht brengt je al bij een hoop van zijn relevante content.

Canva

Een Facebook-banner, Twitter-header, of leuke prent om een blogpost mee op te fleuren; ze zijn essentiëler dan je denkt. Als ondernemer ontbreekt je vaak de tijd om een meesterwerk in elkaar te steken met ingewikkelde programma’s als Adobe Illustrator, Photoshop of InDesign, laat staan die tools degelijk onder de knie te krijgen. Als startende ondernemer mis je vaak ook het budget of de ruimte om iemand aan te werven die zich met zulke zaken bezig houdt, laat staan om zulke ogenschijnlijk banale zaken uit te besteden.

Gelukkig lost het toegankelijke Canva al die problemen voor jou op. De gratis tool heeft een lage instapdrempel waar je zo overheen bent en laat je snel professioneel ogende prenten bewerken. Handig voor het ontwerpen van banners op Facebook of aangepaste profielfoto’s, maar ook voor het personaliseren van presentaties. Canva werkt onder andere met enkele toegankelijke templates die je in voorgekauwde formaten in kan zetten voor het platform naar keuze.

De online tool kan nooit de diepgaande functies van de Adobe Creative programma’s vervangen, maar bieden genoeg ruimte om de minder doorslaggevende zaken zelf aan te pakken. Zo hoef je enkel nog maar professionals in te schakelen om essentiële bedrijfszaken als een logo en een huisstijl klaar te stomen.

Canva kost je niets en biedt je een hapklare tutorial om aan de slag te gaan. Zeker handig om eens vrijblijvend  een kijkje te nemen.

 

Teamleader

Een systeem waarin je klanten en prospecten kan beheren, projecten kan opvolgen én facturatie kan regelen? Dat klinkt als dure kost. Zeker als je in je leven al ervaring opdeed met grote namen als Microsoft, SAP en SalesForce. Wie aan de kleine zelfstandigen onder ons vraagt of zij één van die zaken geautomatiseerd hebben, krijg je hoogstwaarschijnlijk vooral de reactie dat die programma’s veel teveel centen kosten. Wel, niet zo met Teamleader.

De Gentse onderneming begreep als geen ander dat die steeds groeiende groep ondernemers ook recht heeft op een digitaal systeem dat zowel CRM als projectmanagement en facturatie integreert. Daarom komt de startup op de proppen met een programma waar je vanaf 25 euro per maand digitaal verder kan. De software baseert zich op modules, dus je kan net die tools betalen die jij nodig hebt. Die persoonlijke formule kan je wanneer je bedrijf groeit ook steeds aanpassen op maat van jouw noden.

Benieuwd of Teamleader iets voor jou is? Probeer de software alvast twee weken gratis uit en oordeel dan of je maandelijks wat centen opzij kan zetten voor het Belgische systeem.

 

Narrow

Narrow helpt je gericht het juiste doelpubliek aan te spreken op Twitter. Aan de hand van hashtags en trefwoorden helpt de tool je die personen te bereiken die baat hebben bij jouw producten of diensten. Zo groeit je achterban op het sociale netwerk en breng je steeds meer potentiële klanten binnen handbereik.

Narrow is ideaal om online je bereik te vergroten zonder verregaande digitale marketing-ervaring te genieten. De tool kost je wel een klein maandelijks bedrag, maar wie hem goed gebruikt kan er al snel serieus wat winst uit slaan.

Benieuwd of de tool iets voor jou is? Probeer hem dan zeven dagen gratis. Dan kan je verlengen vanaf 19 dollar per maand.

 

The Lean Startup

Een klein en efficiënt bedrijf runnen klinkt makkelijker dan je denkt. In The Lean Startup introduceert Eric Ries een interessante kijk en werkwijze om als ondernemer meer uit je onderneming te halen met de beperkte middelen die je als starter hebt. Ries trekt de principes achter lean en agile productie door naar ondernemen en tekent daarmee de absolute basis waar iedere startup mee vooruit kan.

Eric Ries is zelf een ondernemer waarvan zijn werk tot diep in de wereld van ondernemerschap gerespecteerd wordt. Hij werkt samen met verschillende technologie startups als adviseur en begeleidde ook verschillende corporate bedrijven aan de hand van lean principes.

Het boek focust zich op één belangrijk punt: sneller en beter beslissingen nemen als ondernemer. Ben jij een ondernemer en hoop je een succesvol bedrijfje uit de grond te stampen, dan kan je het boek online bestellen of ernaar vragen bij je lokale boekenhandelaar.

 

Proposify

Een goede proposal opstellen is al de helft van het werk om een potentiële klant van jouw kunnen te overtuigen. Dankzij Proposify kan je dat voortaan snel en gemakkelijk. De online applicatie verzekert een strak design, overzichtelijke opmaak en flexibel gebruik. De applicatie laat je aan de hand van drag & drop en een reeks toegankelijke templates jouw proposal finetunen. Met enkele muisklikken stel je een library op waarin je delen van je document naar gelieven kan ordenen. Proposify werkt met een sterke “what you see is what you get” filosofie, waardoor de tool zeer aangenaam aanvoelt in gebruik.

Wil je Proposify een keer testen, dan kan dat aan de hand van een gelimiteerde trial. Daarna betaal je een maandelijkse som die tussen de 25 tot 100 dollar per maand ligt. Geïnteresseerd? Bekijk dan zeker de kenmerken van de applicatie eens op de officiële website!

InVision

Tekende je alvast een eerste design voor je website of applicatie uit in Photoshop of een ander tekenprogramma, maar zoek je eerst feedback van je team in te winnen. Dan kan je jouw lay-out naar InVision uploaden om daar de hele boel alvast dankzij enkele snelle klikken interactief te maken. Collega’s kunnen dan gemakkelijk aanpassingen doorvoeren en comments achterlaten om gemakkelijk samen een goed prototype te ontwikkelen.

InVision laat je niet van nul opbouwen, maar vereist wel al een eerste grafische input waarop je verder werkt. Dat wil zeggen dat deze tool vooral toepasselijk is op projecten die al in een verder gevorderd stadium zitten.

Eén prototype uitwerken kost je niets. Wil je meerdere projecten in InVision onderbrengen, dan hangt je prijs af van het aantal prototypes die je wil bouwen.

AngelList

Of je nu een beginnende startup bent die naar een eerste investeerder zoekt of je zoekt nieuwe werknemers om je team te versterken, AngelList staat je bij. Als een sociaal platform waar jonge startups met elkaar en met investeerders in contact komen kan je hulp vragen en jobs aanbieden voor het juiste doelpubliek.

 

FounderSuite

Beginnen als startup is niet altijd evident. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden en de juiste manier vinden om al die zaken te managen blijkt vaak geen eenvoudige taak. FounderSuite helpt je aan de hand van een aantal gebundelde tools en templates snel en overzichtelijk je bedrijfje op te bouwen. De service biedt opties om efficiënt je doelgroep te onderzoeken, investeerders te managen, marketing en PR te voeren en de meest arbitraire basisdocumenten vorm te geven en te bundelen.


Forest

Tegenwoordig schreeuwt zowat alles om je heen om aandacht. Je mobiele telefoon vanuit je broekzak, je smartwatch van aan je pols, je Facebook-profiel vanuit je browser. Ondanks dat al die dingen vaak niet zo dringend zijn, check je voortdurend al die apparaten voor de volgende update. Forest helpt je jezelf in bedwang te houden en je te focussen op je werk, want zeker als startup telt elke seconde die je in je werk investeert. In Forest groei je jouw eigen bos door zelf een plant of boom naar keuze te selecteren die je over verloop van een zelf gekozen tijd laat groeien. Verlaat je de app, dan sterft de plant echter af. Hoe groter je bos, hoe meer tijd je investeerde in je werk. 

Slack

Slack is een communicatie-tool voor bedrijven en teams die je snel en makkelijk communities op laat zetten waarin je bestanden kan delen, discussiëren over zaken en (voor de IT-gerelateerde startups) stukjes code kan posten. Slack helpt teams van uiteenlopende groottes op een snelle en efficiënte manier communiceren zonder teveel van je werk afgeleid te worden. De tool is intussen in de startup-wereld een vaste waarde geworden en kan onder andere Twitter en NASA tot zijn users rekenen.

Wegwijs in subsidies voor startups

Het Agentschap ondernemen biedt een handige tool aan om je weg te vinden tussen alle subsidies en financieringsmaatregelen voor de ondernemer:


 • De belangrijkste steunmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden

 • Subsidies én financieringsmaatregelen

 • voor de ondernemers actief in het Vlaamse Gewest


http://www.agentschapondernemen.be/subsidiedatabank

Start with Why by Simon Sinek

Als ondernemer leef je voortdurend in onzekerheid, over je beslissingen, over de richting die je uitwil, over de manier van werken, etc. Op zo'n moment is het goed om te kunnen vertrekken vanuit een soliede basis, iets wat (bijna) nooit zal veranderen. En dat is de WHY van je bedrijf. Dezelfde WHY is is voor Simon Sinek de basis voor alle communicatie. Je kan het boek lezen, maar met deze TED talk ben je er op een kwartier door.

Link: www.startwithwhy.com

De Essays van Paul Graham

Paul Graham is één van die figuren in startup scene die je gelezen moet hebben. Als oprichter van Y Combinator, de oer-startup-incubator, heeft hij een pak ervaring en hij deelt deze graag met de wereld. Zijn essays zijn dan ook wereldberoemd en behandelen tal van vragen die je je als startup ondernemer misschien stelt, en telkens op een zeer hoog niveau.

Link: paulgraham.com

 

Mindmeister

Gebruik je mindmaps om je gedachten te ordenen, een pitch voor te bereiden of de structuur van een document of website uit te tekenen? Dan is Mindmeister de tool voor jou. De tool synched perfect tussen verschillende platformen en de interface is zo intuïtief dat je in no-time een mindmap hebt gemaakt. Zelfs op je smartphone terwijl op de metro wacht.

Link: www.mindmeister.com

 

This Weeks in Startups

Jason Calacanis ontvangt elke week een nieuwe gast die zijn ervaringen in de startup wereld deelt. Als je op zoek bent naar down-to-earth advies, recht uit de praktijk, dan moet je deze video podcast volgen:

Link: thisweekinstartups.com

 

Point

In een team werken en ideeën delen, dat moet vooruit gaan. Installeer daarom de @POINT plugin in je Chrome browser. Deze laat je toe om bliksemsnel links te delen met je teamgenoten.

Link: getpoint.co

 

.PDF Business Start-up Pack

This Start-up Pack contains the key legal documents that an early stage start-up will need and includes:


 • a step by step guide to setting up a company in Belgium

 • a subscription and shareholders’ agreement

 • an intellectual property assignment agreement

 • a non-disclosure agreement

 • a standard employment contract

 • an intellectual property checklist

 • a tax checklist, and

 • a checklist of regulatory restrictions.