De zomervakantie zit vol mogelijkheden

De vakantiemaanden bezorgen heel wat ondernemers stress, want het is een periode die heel wat onduidelijkheid met zich meebrengt. Veel bedrijven draaien op verminderde kracht, veel stakeholders, klanten en leveranciers zijn met vakantie, mensen zijn minder gemotiveerd en minder productief, enzovoort. Stuk voor stuk redenen om als ondernemer op te kijken tegen de maanden juli en augustus.

Het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt, want de vakantieperiode heeft ook heel wat positiefs voor je in petto. Lees maar even mee.

1. Neem tijd voor jezelf

Entrepreneurs zijn van nature uit slecht in het nemen van rust: ook al hebben ze er nood aan, ze kunnen hun werk heel moeilijk loslaten en zien vaak niet in dat ze best eens een paar dagen gemist kunnen worden. Niet verwonderlijk, want ze hebben hun hart en ziel in hun bedrijf gestopt en ze willen koste wat kost dat het slaagt. Bovendien hebben ondernemers vaak het gevoel dat ze niet gemist kunnen worden. Ten onrechte, zo claimt de Amerikaanse serieondernemer Norm Brodsky. Ondernemers die alleen maar werken en nooit eens even vrijaf nemen, doen hun bedrijf meer kwaad dan goed, zo stelde hij in Inc. Magazine.

Natuurlijk is het zo dat beginnende ondernemers, bij wie de inkomsten nog niet automatisch binnenstromen, het zich niet kunnen veroorloven om lang weg te blijven. Maar met een strategisch gekozen verlengd weekend met het gezin of een citytrip met je wederhelft op een gestolen moment, kan je je batterijen flink opladen.

Je zal zien: je komt frisser en met betere ideeën terug.

2. Neem tijd voor zaken waar je anders geen tijd voor hebt

In rustiger periodes zoals de zomer komt er ook tijd vrij om slapende zaken en onafgewerkte projecten aan te pakken of een strijdplan uit te werken voor de maanden na de vakantie.

Bovendien is de vakantie het uitgelezen moment om je website onder handen te nemen of te onderzoeken wat je precies met social media wil aanvangen.

3. Denk na over wat je beter kan doen

De zomerperiode kan ook een periode van zelfreflectie zijn. Denk eens kritisch na over wat je de afgelopen maanden gedaan hebt. Neem de tijd om resultaten en targets onder de loep te nemen en maak op die manier de juiste keuzes voor de toekomst.

4. De ideale tijd om bij te leren

De rustige zomerperiode is het ideale moment om je persoonlijke ontwikkeling op de agenda te zetten. Dat ene managementboek dat al maanden stof ligt te vergaren? Tijd om het vast te pakken. Of misschien wil je een interessante summerschool of workshop volgen bij een van de vele opleidingscentra in Vlaanderen?

Zo organiseert Syntra heel uiteenlopende zomercursussen: van een taalbad tot lessen bedrijfsbeheer, van spreken voor een publiek tot een masterclass MS Excel. In heel diverse vakgebieden kan je tijdens een summer school je kennis en ervaring aanscherpen.

Ook daar doe je na de zomer alleen maar je voordeel mee.