Zelf je eigen website in elkaar boksen? Dit zijn je mogelijkheden!

In de begindagen van het internet was een eigen website iets voor wizzkids met kennis van html, ftp en andere ingewikkelde technische zaken. Wie pakweg tien jaar geleden een website wilde voor zijn bedrijf, moest daarvoor een expert onder de arm nemen. Dat was vaak een flinke investering en voor beginnende ondernemingen bijgevolg geen evidentie.

Anno 2018 ziet de wereld er heel anders uit. Een website is niet alleen meer voor de happy few. Dankzij een hele resem handige en eenvoudig te gebruiken online tools kan iedereen een eigen website bouwen. Van Wordpress over Wix tot Squarespace: stuk voor stuk helpen ze je om in een handomdraai je eigen webstek op het wereldwijde web los te laten. En maar goed ook, want zonder eigen website lijkt het tegenwoordig wel alsof je start-up niet bestaat.

Welke tool je nu precies moet kiezen om je website in elkaar te knutselen? Dat moet je voor jezelf uitmaken. Elk hebben ze hun voor- en nadelen. Wil je de goedkoopste? Of die met de meeste mogelijkheden? Die met de grootste webruimte? Om je te helpen bij je keuze, stellen we de drie belangrijkste webtools kort aan je voor.

Wordpress: wereldwijd de meest gebruikte tool

Wordpress is allicht de bekendste en meest gebruikte webtool om je eigen website te creëren. Het is wereldwijd het meest gebruikte contentmanagementsysteem: de tool wordt volgens cijfers van Wordpress zelf gebruikt door 31% van alle websites. 60 miljoen mensen hebben met deze tool al een eigen site of blog in elkaar gestoken. 

Schermafbeelding 2018-10-05 om 14.39.43.png

Het grootste voordeel van Wordpress is tegelijk ook zijn grootste nadeel: het systeem heeft ongekend veel mogelijkheden. Zo kan je kiezen uit maar liefst 45.000 verschillende plugins en duizenden designtemplates. Handig voor wie weet wat hij wil en een beetje bedreven is in de online wereld, maar voor wie helemaal nieuw is in de wereld van het internet, kan het systeem tamelijk overweldigend zijn. Er zijn bovendien eenvoudiger tools om te gebruiken.

Omdat Wordpress wereldwijd een veel gebruikte tool is, is het ook niet zo moeilijk om developers en designers te vinden die er hun beroep van hebben gemaakt. Als je ergens vastzit of een probleem tegenkomt, dan is hulp meestal snel gevonden.

Wordpress is open-source en dus gratis te gebruiken, maar als je een professioneel ogende website wil, dan moet je met een aantal kosten rekening houden. Zo is er bijvoorbeeld hosting en je eigen web-url: wil je een website die niet eindigt op .wordpress.com, dan heb je een betalend account nodig. Wil je geen reclame op je site, dan heb je ook zo'n betalend account nodig. De prijzen zijn gelukkig niet zo hoog: een premium-abonnement kost je nog geen 8 euro per maand, voor een Business-account betaal je iets meer dan 20 euro per maand.

Wix: wereldwijd een heel populaire tool 

Websitemaker Wix is op relatief korte tijd heel groot geworden. Het is anno 2018 wereldwijd één van de grote spelers op de markt. Dat heeft het systeem wellicht te danken aan het gebruiksgemak en de flexibiliteit waarmee je met Wix een website kan bouwen en met de vele professioneel uitziende designs waaruit je kan kiezen.

Schermafbeelding 2018-10-05 om 14.41.00.png

Net zoals bij Wordpress heb je keuze uit heel wat apps die je kan toevoegen aan je site: zo is er een applicatie voor nieuwsbrieven, software voor live-chats of een widget voor online bookings. Afhankelijk van je online bedoelingen, kunnen dat heel handige add-ons zijn voor je website. Eén nadeel: ze zijn ontwikkeld door third-party developers, onafhankelijke softwarebedrijven die niets met Wix te maken hebben. Als die plots beslissen om niet meer met Wix samen te werken en niet meer verder worden ontwikkeld, dan kan je daar niet veel aan doen.

Wix is bovendien een van de weinige websitebouwers waarmee je tekst en andere elementen kan laten bewegen. Voor wie houdt van en effectje links of rechts, is dit dus de beste oplossing.

Het grote nadeel van Wix is het feit dat je geen toegang hebt tot de broncode van je site. In het begin vormt dat geen probleem, maar zodra je iets meer bedreven bent in het maken van je eigen site, ga je dat vast als een nadeel ervaren.

Nog een minpunt: zodra je je design hebt gekozen, hang je eraan vast. Terwijl je bij andere tools kan switchen tussen de verschillende designs, moet je hier dus goed nadenken voor je je websitetemplate kiest.

Wix zit in dezelfde prijscategorie als Wordpress, maar er zijn iets meer opties: behalve de gratis account, heb je keuze uit Combo (11 dollar per maand), Unlimited (14 dollar), eCommerce (20 dollar) of Vip (29 dollar). Wie een kleinere professionele site wil, vindt in de Combo al een goeie versie: geen advertenties en veel opslagruimte.

Squarespace: minder mogelijkheden, meer zekerheid

Squarespace is het systeem waarmee de site van Think With People is gemaakt. Het is in België niet zo bekend, maar in Angelsaksische landen wordt het heel vaak gebruikt. Dat heeft allicht te maken met het feit dat het een gebruiksvriendelijk en uitgebreid totaalpakket is: inclusief veilige hosting en automatische beveiligingsupdates (een voordeel in vergelijking met Wordpress, waar je updates manueel moet uitvoeren). 

Schermafbeelding 2018-10-05 om 14.40.08.png

Squarespace is een handig systeem met heel wat mogelijkheden voor eenvoudige en kleinere websites. Zo heb je voor SEO geen plugin nodig: alles wordt binnen Squarespace in orde gebracht. Ook de bezoekersstatistieken zijn ingebouwd. Er zit zelfs een webshop-module in.

Zodra je echter meer van je website gaat verlangen, dan kan je snel tegen de beperkingen aanlopen. Zo is de manier waarop je rollen aan verschillende medewerkers toekent, heel beperkt. Ook als je een community wil uitbouwen, heb je aan het systeem van Squarespace niet veel. Verre van ideaal, maar als jouw website die functionaliteiten niet nodig heeft, dan is er hoegenaamd geen probleem.

Wat wij wel als een nadeel ervaren, is het feit dat je toch niets meer tijd kwijt dan bij de concurrentie. Squarespace heeft heel veel mogelijkheden. Je kan de 22 verschillende templates tot in de details aanpassen aan je eigen wensen. Je hele site bij elkaar te klikken kost natuurlijk allemaal tijd. Tijd die je misschien liever elders aan besteedt. Bovendien vraagt al dat geknutsel met het detailontwerp van je site toch enige kennis van webdesign.

Vergeleken met Wordpress is Squarespace iets minder flexibel maar wel stabieler. De mogelijkheden in het open systeem van Wordpress zijn vrijwel oneindig, maar als er iets foutloopt, dan kan het even duren voor er een oplossing is. Het voordeel aan Squarespace is dat je veel meer in een gesloten systeem zit. Alle tools en functionaliteit worden van nabij gecontroleerd met veel minder problemen en downtime als gevolg.  

Een gewone website met Squarespace zet je vanaf 11 euro per maand online. Een businessabonnement kost je maandelijks 17 euro.

Geen fan van deze drie systemen?

Het is natuurlijk perfect mogelijk dat je je in geen van deze drie systemen echt thuis voelt. Kijk in dat geval zeker eens naar de vele alternatieven die het web te bieden heeft: Jimdo, Weebly, Yola, Webnode, JouwWeb, Google Sites of Intuit zijn maar enkele van de vele tools die je in je zoektocht zal tegenkomen. En laten we vooral de Belgische startup Sitemanager niet vergeten, die bieden een oplossing waarmee marketing professionals zonder technische achtergrond websites kunnen bouwen met een complexiteit van een Wordpress site.

Ons advies?

Elk systeem heeft zijn eigen merites en nadelen. Probeer ze een keertje uit en je zal snel ontdekken welke jou het best ligt. Eén advies willen we je wel geven: kies niet voor de gratis versie als je een professioneel uitziende site wil. Hoewel die heel wat mogelijkheden hebben en je op het eerste gezicht alles bieden wat je nodig hebt, toch hebben ze grote nadelen.

Advertenties bijvoorbeeld. In veel gratis tools worden advertenties getoond van providers of andere bedrijven. Dat oogt niet professioneel.

Bij gratis versies van de tools krijg je ook geen eigen domeinnaam. Je krijgt een subdomein, bijvoorbeeld huppeldepup.wordpress.com of huppeldepup.wix.com. Die urls zien er niet professioneel uit, maar ze zijn ook moeilijker te onthouden en scoren minder goed in Google.

Wil je ervoor zorgen dat je site goed scoort in zoekmachines? Kies dan voor een betalende optie. Maar dat hoeft beslist niet de duurste te zijn. 

Veel succes!