Ideale vakantielectuur voor ondernemers

Ben je nog op zoek naar interessante lectuur om deze zomer te lezen aan het zonovergoten zwembad in Spanje, Frankrijk of Italië? Dat treft. Wij verzamelden enkele mustreads op maat van ondernemers.

Zeven razendinteressante boeken die elke start-upondernemer gelezen moet hebben. Veel leesplezier!

1. Eric Ries - "The Lean Startup"

'Heel soms verschijnt er een boek dat ons totaal anders laat denken over innovatie en ondernemerschap… ' Dat schreef de Financial Times na het verschijnen van "The Lean Startup" in 2011. De krant had gelijk: de Lean Startup-methodiek van Eric Ries veroverde in sneltempo de wereld en werd al snel gezien als de nieuwe innovatiefilosofie.

In het zog van deze bestseller verschenen er de afgelopen jaren nog veel andere boeken over lean ondernemerschap.

leanstartup.jpg

2. Simon Sinek - "Start With Why"

Nog zo'n boek dat in een razendsnel tempo een klassieker werd. In "Start With Why" doet auteur Simon Sinek zijn Golden Circle-theorie uit de doeken. Sinek merkte dat organisaties en leiders die het Waarom van hun onderneming als uitgangspunt nemen succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn. Ze vormen een bron van inspiratie voor hun medewerkers en creëren loyale klanten.

Het boek van Simon Sinek is gebaseerd op de ideeën uit zijn presentatie over leiderschap op TEDx, waarmee hij wereldwijd de aandacht trok.

startwithwhy.jpg

3. Angela Duckworth - "Grit: The Power of Passion and Perseverance"

Waarom hebben getalenteerde mensen vaak moeite om hun doelen te bereiken, terwijl minder begaafde individuen zonder slag of stoot verbazingwekkende prestaties leveren? Angela Duckworth vroeg het zich ook af en ze ontwikkelde een eigen theorie. In dit boek doet ze die uit de doeken. "Grit" gaat voorbij aan clichés als ‘succes is hard werken’. Het boek biedt een frisse en motiverende leidraad om zelf tot ongekende resultaten te komen.

gritcover.jpg

4. Phil Knight - "Shoe Dog"

"Shoe Dog" is het inspirerende levensverhaal van Phil Knight, de man die in 1964 samen met hardloopcoach Bill Bowerman Nike oprichtte en tot 2004 aan het hoofd stond van de multinational. Aanvankelijk heette hun bedrijf Blue Ribbon Sports en fungeerde het als distributeur voor de Japanse schoenmaker Onitsuka Tiger. Pas in 1971 ging het bedrijf verder als Nike Inc.

Shoe-Dog.jpg

5. Ryan Holiday - "Ego is the Enemy"

"Ego is the Enemy" gaat over een van de gevaarlijkste tegenstanders van jonge, veelbelovende ondernemers: hun ego. In een tijd waarin social media, reality-tv en andere vormen van schaamteloze zelfpromotie worden verheerlijkt, moet de strijd tegen het ego op vele fronten worden gestreden. Maar gewapend met de lessen uit dit boek zal je, zoals Holiday schrijft, ‘minder bezig zijn met het vertellen van verhalen over hoe bijzonder jij bent en daardoor vrijer zijn om jouw wereldveranderende doelen te bereiken.’

egoenemy.jpg

6. Nicholas Taleb - "Black Swan: The Impact of the Highly Improbable"

"Black Swan" van de filosofische kanstheoreticus Nicholas Taleb gaat over de kracht van zeldzame gebeurtenissen. Grote zeldzame en wereldschokkende gebeurtenissen die we alleen kunnen begrijpen nadat ze zijn gebeurd. "Black Swan" toont aan waarom het onverwachte belangrijker is dan waar we ons hele leven over nadenken, en waarom het onbekende belangrijker is dan het bekende.

taleb.jpg

7. Robert M. Pirsig - "Zen and the art of motorcycle maintenance"

"Zen and the art of motorcycle maintenance" wordt beschouwd als een hoogtepunt in de naoorlogse Amerikaanse literatuur. Er werden van het boek al meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht en ook na de dood van de auteur (in 2017) wordt het nog steeds in grote oplagen herdrukt.

Het boek kan op verschillende manieren gelezen worden: als een autobiografisch verhaal van een reis per moto door de Verenigde Staten, als een uiteenzetting van Pirsigs visie op 'kwaliteit' maar ook als filosofisch traktaat.

pirsig.jpg

Heb je na deze boeken nog tijd over? Check dan ook deze meeslepende en verrassende werken over de digitale wereld en de impact van technologie op heden en toekomst:

  • Tim O'Reilly - "WTF - What's The Future and why it's up to us"
  • Douglas Rushkoff - Throwing Rocks at the Google Bus"
  • Antonia Garcia MArtinez - " Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley"