Waar haal jij je inspiratie voor innovatie?


Wat is innovatie? Het is moeilijk te definiëren, maar we weten het als we het zien.

Externe input is hierbij noodzakelijk en gebeurt vaak onverwacht. Maar in onze druk gevulde agenda’s moet je toegang tot de externe input bij gelegenheid initiëren. De inspiratiereis georganiseerd door Designregio Kortrijk* naar de Biënnale van Saint-Etienne was zo een gelegenheid.

Nog geen uur op Franse bodem en we kregen al een geweldig inspiratiebad op de Cité du Design, een oude industriële site die deel uitmaakt van een reconversie en economische ontwikkelingsproject en die eveneens de artistieke opleidingen van hoger onderwijs én een ondernemershub herbergt . We bezochten daar onder andere de tentoonstellingen Autofictie, Dépliages en Singulier Plurielle.

De dag sloten we af met boeiende gesprekken met de reisgenoten bij een lekker Frans souper, waarbij ieders kijk op de ervaringen van de dag opnieuw inspiratie was.

Dag 2 van onze reis bezochten we Firminy, gelegen in de heuvels rond Saint- Etienne, met een indrukwekkende site van de hand van Le Corbusier, de vader van de moderne architectuur. Hij bouwde er 4 gebouwen: het cultuurhuis, het stadion, het wooncomplex en de kerk. De plek en de energie die er heerst neemt je mee op een reis door vorm, licht en kleur. Wat niet evident is wordt er toch mogelijk gemaakt in zijn ontwerp en uitvoering. Je ervaart in de tentoonstelling Le Champ des possibles / Experiments in micro-architecture op de site, hoe het ook anderen inspireerde.

Designregio Kortrijk kan haar roots niet verloochenen en sloot de reis af met een bezoek aan een kleine maar fijne tentoonstelling over textiel, Relier-Délier van het Collectif Fil Util (FU) met 30 artistieke textielwerken.

Deze korte ontsnapping aan de dagelijkse activiteiten was waardevol en intens. Het hoofd zit vol. De batterij is opgeladen. De inspiratie wordt opgeborgen en ik weet zeker dat ze ten gepaste tijde aan het daglicht komt. Ik heb er zelfs het volste vertrouwen in. Speciale dank aan Stijn Debaillie en Stan Dewaele van Designregio Kortrijk voor het opzetten van dit initiatief en het wonderlijke gezelschap dat me vergezelde op deze reis.


* Designregio Kortrijk helpt bedrijven, organisaties, steden, projecten of producten innovatiever & creatiever worden. We werken met hen samen, als het creatieve luik voor innovatie ondersteuning en begeleiding nodig heeft.