10 tips om innovatie samen met jouw team aan te pakken.

Aan een duurzame innovatie of transformatie gaan heel veel goede en slechte ideeën vooraf. Het is een soort brede trechter die we continu moeten blijven voeden en vullen, om zo tot dat éne goede idee te komen, dat zorgt voor het voortbestaan van ons bedrijf of organisatie.

“Het is net nu de wereld door een ‘pivot’ gaat, dat er ruimte moet gemaakt worden om medewerkers die op een idee broeden te stimuleren en begeleiden.”

Maar hoe breng je, samen met jouw medewerkers dat goed idee tot een mogelijk relevant business concept? Hoe kan je hen zo goed mogelijk ondersteunen? Wanneer zie je het resultaat? Daarom werkten we de “Personal Innovation Kit” uit, een fysieke en digitale toolbox om waardevolle ideeën en concepten te helpen groeien en bezorgen we 10 tips om met deze kit aan de slag te gaan.

Wil je alvast meer weten over hoe onze Innovation Kit in elkaar zit? https://www.thinkwithpeople.be/personal-innovation-kit-materials

 

Tip 1: Succes werkt aanstekelijk

Geef een forum aan succesvolle innovatie cases of interessante learnings. Dat kan van congres, tot interne krant, tot demo in de hal van het bedrijf, tot zelfgemaakte filmpjes op een intern you tube kanaal of zelfs een strijd voor een award of wisselbeker.

Succes werkt aanstekelijk.

Succes werkt aanstekelijk.

 

Tip 2: Maak innovatie tastbaar

Het aantal artikels die er over innovatie werd geschreven, het aantal uren er al werd over vergaderd is onwaarschijnlijk groot. Daarom is er nood aan iets tastbaar, iets concreet. We denken hierbij aan een compagnon de route die gedurende het hele proces aanwezig is. Het laten ontwerpen of bedenken van een mascotte werkt écht motiverend. Voor de Uptime Group bedachten we deze mascotte.

Maak innovatie tastbaar.

Maak innovatie tastbaar.

 

Tip 3: Maak je challenge concreet

Hoe duidelijker de innovatievraag gesteld wordt, hoe concreter mensen op zoek gaan naar oplossingen en ideeën, hoe enthousiaster de reacties van de mensen in je team, hoe sterker de uitgewerkte concepten.

Maak je challenge concreet.

Maak je challenge concreet.

 

Tip 4: Innovatieve ideeën ontstaan in het juiste klimaat

Dit klimaat wordt gecreëerd door het management van het bedrijf. Op die manier durft iedereen naar voor stappen met een idee, omdat hij of zij weet dat het in goede aarde kan vallen. Heerst in jouw bedrijf een veilig en ondersteunden klimaat voor nieuwe ideeën?

Innovatieve ideeën ontstaan in het juiste klimaat

Innovatieve ideeën ontstaan in het juiste klimaat

 

Tip 5: Structureer jouw innovatie

Niets zo frustrerend als een weg die nergens naartoe leidt. Daarom maakten wij met THINK with people een 23 stappenplan op om je van idee naar pitch-klaar concept te begeleiden. We ondersteunen de team - verantwoordelijke én de intrapreneur.

 

Tip 6: Innovatie als een joint venture tussen de innovatiemanager en de HR manager

Bij innovatie door ondernemerschap hebben we de ondernemer én het idee. De ondernemer speelt een cruciale rol in dit verhaal. De aangewende skills tijdens dit innovatie traject kunnen perfect aansluiten bij de doelstellingen die de HR verantwoordelijke heeft uitgewerkt voor elk teamlid.

Innovatie als een joint venture tussen de innovatiemanager en de HR manager

Innovatie als een joint venture tussen de innovatiemanager en de HR manager

 

Tip 7: Innovatie door ondernemerschap gaat over vertrouwen

Het management biedt vertrouwen door het ter beschikking stellen van tijd, geld en begeleiding. De intrapreneur door zijn creativiteit, inspanningen en inzichten te delen met het bedrijf. Beiden komen samen in de Innovation Kit en resulteren in een pitch-klaar concept dat kan bijdragen tot een sterker bedrijf.

Innovatie door ondernemerschap gaat over vertrouwen

Innovatie door ondernemerschap gaat over vertrouwen

 

Tip 8: Innovatie kan starten op alle plaatsen en bij iedereen in het bedrijf

Zorg voor een laagdrempelige manier om al nieuwe ideeën te verzamelen: een Slack kanaal, een Miro board, een klassieke brievenbus, een Whatsapp groepje, een gesloten Facebookgroep ...

Innovatie kan starten op alle plaatsen en bij iedereen in het bedrijf

Innovatie kan starten op alle plaatsen en bij iedereen in het bedrijf

 

Tip 9: Maak tijd

Plan in je agenda een half uurtje of een uurtje research in. Doe het in duo of teamverband. Zorg voor regelmaat. Het werkt motiverend en inspirerend en zet de deur open voor het betere innovatie werk. Zo toon je de noodzaak aan, van tijd maken voor innovatie.

Maak tijd voor innovatie

Maak tijd voor innovatie

 

Tip 10: Leg de link tussen je bedrijfscultuur en je innovatie aanpak.

Ga binnen jouw bedrijf na, op welke manier mensen het best leren, onderzoeken of creatief zijn. Jouw innovatie aanpak sluit best op deze flow aan.

Is remote werken schering en inslag, dan is de Innovation Kit op jullie maat. Is teamwork essentieel bij alle leerprocessen, dan is een one-to-one coaching aanpak met een community manager misschien wel een beter manier om tot innovatieve concepten te komen.

Wat is jullie bedrijfscultuur? Doe de test en kom het snel te weten.

 

10 tips voor een geslaagde innovatie aanpak op een rij:

  1. Succes werkt aanstekelijk.

  2. Maak innovatie tastbaar.

  3. Zorg voor een zo concreet mogelijke challenge.

  4. Innovatieve ideeën ontstaan in het juiste klimaat.

  5. Structureer jouw innovatie.

  6. Bekijk innovatie als een joint venture tussen de innovatiemanager en de HR manager.

  7. Innovatie door ondernemerschap gaat over vertrouwen.

  8. Innovatie kan starten op alle plaatsen en bij iedereen in het bedrijf.

  9. Maak tijd.

  10. Leg de link tussen je bedrijfscultuur en je innovatie aanpak.

Geen zin om deze oefening alleen aan te pakken. Hulp nodig of een klankbord? Neem contact op met onze CEO Els De Deken via els@thinkwithpeople.be of 0478 421181.