YES-Weekend Winter Editie: Communiceer niet zoals een kip als je een walvis bent

Na 3 geslaagde edities voor ondernemers in ideation en pré-ideation fase organiseerde THINK With People van 19 tot 21 januari 2018 voor het eerst een YES-weekend voor startups. Niet alleen de ondernemers met prille ideeën hebben wel eens nood aan een weekend vol inspiratie, ook startups mogen er gerust even tussenuit. Een terugblik in drie afleveringen.

YES-Weekend Winter Editie: Communiceer niet zoals een kip als je een walvis bent

Welke zijn jouw favoriete dieren? Waarom spreken ze jou zo aan? De kans is groot dat de antwoorden duidelijk maken wie je écht bent, en dus ook hoe je authentiek kan communiceren met klanten, collega’s en investeerders. Daarover ging de workshop van communicatiecoach Kim Neuskens (Parlee) op zaterdagnamiddag.

Voor de middag waren de start-ups en hun coaches gaan boogschieten. Dat had meer met communicatie te maken dan je zou denken, legde Kim uit. Ook bij boogschieten gaat het om focussen: beter één welgemikte boodschap dan alle pijlen in het wilde weg te verschieten. Daar had ze natuurlijk een punt. Een uitroepteken zelfs.

IMG_2079-1024x768.jpg

Kim zat intussen in kleermakerszit tegenover een halve kring start-ups. Een kwade genus had in haar voorkomen en enthousiasme een gelijkenis met Ingeborg kunnen zien, maar gelukkig waren we niet op zoek naar onze aartsengel. Eerder naar een business angel, maar die hadden we al, welwillend gepersonificeerd door Stefan Schippers. Het was niet duidelijk welke dieren hij had gekozen, maar ongetwijfeld een wezen met een vlotte babbel en een kritische blik.

Stefan is voor de derde keer op een YES-weekend als mentor, maar dus ook voor het eerst op een wintereditie met start-ups. ‘In ideation en pré-ideation-fase kun je met een bedrijf nog vlotter pivoteren. Er is meer hulp nodig, maar jouw inbreng loont ook direct. In een later stadium liggen er al dingen vast en zijn bepaalde keuzes niet zo vlot om terug te draaien – als dat zou moeten.’

Vertegenwoordigers van vier jonge bedrijven komen hier het beste uit zichzelf en uit hun verblijf in de Ardennen halen. Happs is er, het bedrijf dat een app ontwikkelt voor kinderen met dyslexie en andere leesproblemen. Epihunter ontwikkelde een headset die ouders en leerkrachten verwittigt wanneer een kind een ‘stille’ epileptische aanval krijgt. Contract Fit houdt energie- en telecomcontracten tegen het licht en vergelijkt ze met de concurrenten. En Co-Libry begeleidt verhuizers bij elke stap, van het eerste idee tot de laatste doos.

Die ene welgemikte pijl, ja, die herkent Stefan Schippers. Maar het draait niet alleen om communicatie, zegt hij: ‘Het is ook een kwestie van goed voorbereid te zijn als je naar investeerders stapt. Dat je niet op een Excel-blad moet kijken als men je vraagt welke omzet je denkt te realiseren. Het zijn kleine foutjes die bij een (kandidaat-)investeerder voor ergernis kunnen zorgen.’ Nee, een uil is hij alvast niet. Of net wel?

> Van start-up tot mentor, en weer terug: maak kennis met Wendy in het derde en laatste deel.