Vier lessen die je kan trekken uit het ondernemersverhaal van Phil Knight

oliver-kiss-492188-unsplash.jpg

Aan het begin van de zomer tipten we het al als ideale vakantielectuur voor ondernemers: 'Shoe Dog', het inspirerende levensverhaal van Phil Knight. Knight is de man die in 1964 samen met hardloopcoach Bill Bowerman Nike oprichtte en op die manier aan de wieg stond van het wereldbekende Swoosh-logo. Pas in 2004 gaf hij de fakkel door als hoofd van de multinational.

Zijn verhaal begint in de jaren '60 toen hij als 24-jarige besloot om de wereld rond te reizen en het eindigt bij de beursintroductie van Nike in de jaren '80. Knight vertelt een hoopgevend en meeslepend verhaal dat moeilijke momenten en problemen afwisselt met successen en overwinningen.

Voor ondernemers is 'Shoe Dog' meer dan een interessant en boeiend levensverhaal. Ze vinden in het boek een schat aan waardevol advies van een bijzonder succesvolle ervaringsdeskundige.

The cowards never started, the weak died along the way — that leaves us.
— Phil Knight

In dit artikel lijsten we een handvol van die learnings voor je op. Doe er je voordeel mee.

Les 1: Het vraagt tijd om iets op te bouwen

Het boek bestrijkt een periode van meer dan 20 jaar. Zo lang duurde het om van de kiem van zijn onderneming te komen tot de beursgenoteerde onderneming die Nike in de jaren '80 werd. In 1962 leende Knight voor het eerst een kleine som geld om te beginnen met het importeren van sportschoenen uit Japan. Tien jaar later was Nike nog steeds een klein bedrijf met slechts een handvol medewerkers, maar het begon wel erkenning te krijgen. Pas dan was de basis gelegd.

Als je een stabiele onderneming wil oprichten, dan heeft dat tijd nodig. In de jaren '60 zeker, toen alles wat trager ging dan vandaag de dag, maar ook nu nog. Vertrouwen van je klanten is iets wat je moet verdienen. Dat krijg je niet zomaar. Een goede naam moet je opbouwen. Als je met je onderneming start om snel rijk te worden, dan heb je allicht niet de juiste drijfveer.

Focus niet op quick wins, maar ga voor een soliede basis die je bedrijf klaarmaakt voor de toekomst. Geef je idee, hoe gek het misschien ook is, de ruimte om te groeien en durf soms een risico te nemen om je droom waar te maken. Want ook dat blijkt uit het verhaal van Phil Knight: soms krijg je te maken met moeilijkheden en moet je een stap terugnemen.

Les 2: Omring je met enthousiastelingen

Voor Knight was het geen toeval dat hij in de wereld van de sportschoenen terechtkwam. Al heel zijn leven was hij met atletiek bezig en hij kende dus veel lopers, clubs en coaches. Het was zijn passie. Ook zijn medeoprichter, Bill Bowerman, was coach van tientallen Olympische atleten.

In de eerste jaren van zijn bedrijf reed Knight van atletiekmeeting naar atletiekmeeting. Hij sprak met talloze sportfanaten en deed een beroep op de gepassioneerde en enthousiaste mensen die hij kende om zijn producten te verbeteren. Hij luisterde naar hun problemen en liet zich inspireren door hun ideeën. Voor de sporters waar hij mee in contact kwam, was hij overigens niet de zoveelste producent van sportschoenen. Hij was zelf een loper, een liefhebber van de sport die toevallig ook schoenen maakte. Er was geen twijfel dat hij hun sport au serieux nam.

Door dicht bij de sporters en coaches te staan, stond hij bovendien op de eerste rij van de ontwikkelingen in de sport en kon hij daar snel op inspelen. Toen eind jaren '60 veel gravelpistes vervangen werden door synthetische materialen, was hij een van de eerste om zijn schoenen aan die de nieuwe ondergrond aan te passen.

Les 3: Wees de juiste leider voor je team

Knight was geen goede manager. Vragen van zijn team beantwoordde hij zelden en brieven kregen meer niet dan wel een respons. Hij was wel een echte leider. Vaak greep hij terug naar quotes van generaal Douglas Macarthur, een van de weinige vijfsterrengeneraals in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Zoals deze: “Don’t tell people how to do things, tell them what to do and let them surprise you with their results.” Het typeert zijn leiderschapsstijl.

Later in het boek geeft Knight toe dat zijn manier van werken voor veel teams niet de juiste zou zijn, maar voor zijn kernteam werkte het perfect. Hij gaf hen de vrijheid om resultaten te behalen op hun manier en dat zorgde ervoor dat zijn werknemers enorm betrokken waren.

Hij gaf ze mogelijkheden.

Les 4: Je hebt een dosis geluk nodig

Knight had niet de intentie om een grote multinational op te richten. Hij had ook niet de bedoeling om de sportschoenenbusiness op zijn kop te zetten. Dat deed hij uiteindelijk wel, maar enkel omdat hij de atletieksport wilde verbeteren. Uit liefde voor de sport wilde hij lopers over heel de wereld een betere uitrusting geven zodat ze hun geliefde sport nog beter konden beoefenen.

Wat dan het verschil maakte? Een dosis geluk. Hij heeft hard gewerkt en risico's genomen. Hij focuste zich enkel op dingen waar hij vat op had en ging er 100% voor. Met alle risico's die daarmee gepaard gaan. Want niemand gaat foutloos door het leven. Ook een succesvolle ondernemer als Phil Knight heeft onderweg foute beslissingen genomen. Te vaak heeft hij zijn gezondheid en zijn gezin verwaarloosd.

Luck plays a big role. Yes, I’d like to publicly acknowledge the power of luck. Athletes get lucky, poets get lucky, businesses get lucky. Hard work is critical, a good team is essential, brains and determination are invaluable, but luck may decide the outcome.
— Phil Knight

Zonder een tikkeltje geluk had zijn verhaal heel anders kunnen uitdraaien.